понеділок, 10 квітня 2023 р.

 Безпека дітей в інтернеті: поради для батьків на період дистанційного навчання

За останній місяць спостерігається жахлива цифра кількості суїцидів серед підлітків. Деякі з них пов’язані з негативним впливом соціальних мереж, в яких почали з’являтися нові «групи смерті», що доводять дітей до самогубства. Батькам слід приділяти більше уваги дітям, стежити за їхньою поведінкою, говорити про небезпеку в інтернеті та нагадувати правила безпечного користування соціальними мережами, що допоможе уникнути несподіваних проблем.

Уповноважений з прав дитини Микола Кулеба на своїй офіційній сторінці у фейсбук закликає батьків більше говорити з дітьми про небезпеку онлайн. Він наголошує, що вона більша, ніж здається. Діти сприймають заклик як гру, не розуміючи наслідків своїх дій, що може призвести до катастрофічних наслідків. Дітям необхідно частіше нагадувати, що не слід спілкуватися з незнайомцями, не  повторювати дії, які пропонуються в мережі. Розваги онлайн несуть небезпечні, а часом – невідворотні наслідки в реальному житті.

Які загрози можуть спіткати дитину в інтернеті?

1.Загроза залежності – проста гра, яка з часом провокує ігрову залежність, призведе до негативних наслідків, зокрема погіршення успішності, небажання соціалізуватися.

2. Небажані знайомства в соціальних мережах з небезпечними елементами (шахраями, булерами, маніяками).

3. Вільний доступ до матеріалів, які мають негативний вплив на психіку дитини.

4. Загроза порушення конфіденційності. Будь-яка особиста інформація, вказана дитиною під час реєстрації може використовуватися з метою цькування, шантажу, тощо.

Основні правила безпеки в інтернеті, з якими слід ознайомити дитину:

·         не розміщувати свої особисті дані, якими можуть скористатися шахраї;

·         краще використовувати нік, а не справжнє ім’я;

·         блокувати всіх, хто викликає найменшу підозру;

·         не виносити на обговорення в мережі теми особистого характеру;

·         не можна йти на зустріч з незнайомцем, з яким спілкувався в інтернеті.

Батькам слід постійно наголошувати, що дитина може звернутися до них за допомогою в будь-якому разі, коли виникає неприємна, або незрозуміла ситуація. Дитина має розуміти, що може розраховувати на підтримку та захист дорослих.

Корисні сервіси-помічники для контролю віртуального життя дитини:

·         «Adult Blocker» – блокує сайти потенційно небезпечного змісту, які реагують на «блок-слова»;

·         «Child Web Guardian Pro» – дозволяє блокувати небезпечний контент та контролювати час використання мережі, який задається батьками вручну;

·         «Kids Control 1.6» – встановлюється на гаджет для контролю за небажаним контентом та обмеження часу перебування в інтернеті;

·         «Кібер Мама» – вибудовує графік роботи за комп’ютером.

ПОРАДИ БАТЬКАМ

Немає коментарів:

Дописати коментар