вівторок, 14 липня 2015 р.

Щоб дитина добре вчилася

    Якщо ви зацікавлені в тому, щоб ваша дитина добре вчилася, тоді перш за все поясніть їй, що навчання може бути не тільки цікавим, але й радісним.
    Всі батьки сподіваються, що їхня дитина буде добре вчитися. І це прекрасно! Успіх і навчанні робить шкільні роки щасливими, підвищує можливості дитини вести в подальшому плодотворне та успішне життя. Батьки посідають одне з найперших місць в успішному навчанні дитини в школі.
    Як можна більше розмовляйте з дітьми. Розвиток мовлення – основна база для вивчення інших наук, робить спілкування частиною нашого життя. Звичайно, різний вік дітей потребує різних підходів. З дитиною-дошкільником дуже корисні бесіди про одяг (взуття, білизну, верхній одяг) та про частини тіла (руки, ноги, шия, голова), як вона одягнена. Грайте в прості ігри: питання-відповідь, ігри, які називають професії людей, предмети, меблі, іграшки. Нехай дитина «читає» вам книжки-картинки, а ви задаєте питання про ігри, іграшки та дії.
    Для старших дітей необхідні бесіди про їхні переживання та власний досвід. Нехай дитина має особистий погляд на подію, власну думку про людину та її вчинок. Якщо дитина задає вам питання, постарайтеся відповісти на нього якомога повніше, в деталях і з наведенням прикладів. Звичайно, неможливо мати відповіді на всі запитання дитини. Тоді скажіть так: «Я не знаю, але давай подивимось в енциклопедію». Так ви будете привчати свою дитину користуватися довідковою літературою (словник, енциклопедія). Вміння користуватися такою літературою є невід’ємною частиною успішного навчання в школі. Привчайте дитину користуватися бібліотекою. Коли школяр сам навчиться відповідати на складні питання, використовуючи довідкову літературу, це збагатить його пізнавальні можливості, розвине мовлення та навички читання.
    Читайте вголос вірші, співайте пісні. Література – найкращий спосіб показати красу та співучість української мови. Прослідкуйте зв'язок між сказаним і записаним словом. Читайте вголос дітям, навіть після того, як вони навчаться читати самі. Нехай дитина читає вам вголос книги, газети, журнали. Установіть певний час для читання (наприклад, перед сном).
   Дуже добре, якщо батьки часто спілкуються з вчителем. Чим більше ви знаєте про те, що відбувається в школі, тим краще ви зможете координувати активність вашої дитини вдома. Дуже добре, якщо ви знаєте щоденні домашні завдання.
    Робоче місце дитини повинно бути розташоване біля вікна. Світло має падати зліва (якщо дитина пише правою рукою). Розподіліть правильно час: на підготовку уроків, для відпочинку, активних ігор, прогулянок. Щоденно запитуйте, що цікавого ти дізнався в школі, які події відбулися?
   Якщо дитина отримала погану оцінку, не спішіть насварити малюка за невдачу. Віднесіться до цього по-філософські: це тимчасова невдача (обов’язково з’ясуйте причину поразки). Налаштуйте дитину на те, що сьогоднішня подія стане трампліном для майбутніх успіхів (за умовою добре вивчених уроків). Не забувайте помічати успіхи дитини, підхвалюйте її. Обов’язково поверніться до цього питання трохи пізніше: «Тобі це не вдалося минулого разу, давай подивимось, як ти навчився робити це зараз».
   Часто буває таке: дитина читає, але не розуміє змісту прочитаного. Це відбувається в наслідок того, що читання в такому віці дуже повільне або дитина не замислюється над тим, про що вона читає. З’ясуйте, можливо в тексті зустрілися незрозумілі слова. Розуміння приходить з навичками читання, з розширенням власного досвіду.
    Приклад батьків дуже важливий для дітей. Якщо ви гуляєте з дитиною, разом їдете на машині, автобусі, розкажіть про те, що відбувається навкруги, покажіть щось цікаве. Парк, зоопарк, концерти, театр, музей, висотні будинки, зоомагазини, ярмарки – все це є чудовою можливістю для розвитку світогляду дитини, пізнання оточуючого світу. 
   Дитина, впевнена в собі, здатна розуміти навколишній світ, сприймати його таким, який він є, приймати правильні рішення в житті, обов’язково буде успішним учнем у школі.



За матеріалами сайту http://teacher.at.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар